menü bezár
vissza a listaoldalra

A 3 rétegű üveg ablak mikor a legjobb választás?

2023. okt.. 12
Blog 1627983163

Manapság gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, hogy 2 vagy 3 rétegű ablak, de mit is jelent ez tulajdonképpen, illetve milyen teljesítménybeli különbségeket vélhetünk felfedezni ezek között és mikor melyik típust célszerű választani, miket tapasztalhatunk a háromrétegű ablak árak kapcsán? A következő cikkben ezeknek járunk utána, és bemutatjuk, hogy mit érdemes tudni bővebben a háromrétegű ablakokról.

 

Mit jelent a 2 vagy 3 rétegű ablak kifejezés?

Régebben az egyrétegű, azaz szimpla ablaküvegeket gittel rögzítették az ablakkeretbe, azonban ez messze nem volt hatékony sem hő-, sem hangszigetelés szempontjából, ráadásul az élettartamuk sem volt kifejezetten hosszú. Ma már külön egységként gyártják a több üveglapból álló üvegszerkezetet, melyek egyszerűen beépíthetők a különböző fém-, műanyag-, esetleg fa profilokba. Amikor az üveg rétegeiről van szó, lényegében az ablakba beépített üvegszerkezetről beszélünk, mely napjainkban legtöbbször 2 vagy 3 rétegű ablak kiépítését jelenti. 

Az ilyen ablakszerkezetekben síküvegek vannak egymás mellett, amelyeket távtartó lécek választanak el egymástól, ezeknek a léceknek a belsejébe páraszűrő szemcséket szereltek, az üvegszerkezetet pedig peremtömítő réteggel zárták körbe. Ami pedig mindennek a lelke, hogy a síküvegek közti teret nemesgázzal, argonnal vagy kriptonnal töltik ki, illetve a síküveg belső oldalát lágyfém bevonattal, úgynevezett Low-E bevonattal látják el, így lesz rendkívül hatékony szigetelő a 3 rétegű ablak. 

Persze egy minőségi két-, vagy háromrétegű ablak árak szempontjából kedvezőtlenebbnek tűnhet, de képességeinek, tulajdonságainak köszönhetően garantáltan megéri a befektetett pénzösszeget. 

 

2 vagy 3 rétegű ablak, mik a legfőbb különbségek?

A 2 vagy 3 rétegű ablak számos tulajdonságában eltér egymástól. Alapvetően a két legfontosabb sajátosság a hétköznapi használat szempontjából a hő- és hangszigetelési képesség. Ez az a két döntő szempont, ami miatt egyre szélesebb körök választják a háromrétegű üveget a hagyományosnak mondható kétrétegűvel szemben, de a különbségek messze nem merülnek ki ennyiben.

Ki kell tehát emelni ennek jegyében az energiahatékonyságot, hiszen a továbbfejlesztett szigetelőképesség ezt hívatott biztosítani. Egy kiváló minőségű 3 rétegű ablak beépítésével rengeteg energiát és pénzt spórolhat meg, nem csak pénztárcáját, de környezetét is kímélheti, így a magasabb kategóriát képviselő 3 rétegű ablak ár is gyorsan, több szempontból is megtérül.

A Realtherm kínálatában is találhat műanyag-, és alumínium ablakokat háromrétegű kivitelben. A 2 rétegű üvegezés ma már teljesen bevett, és elterjedt technológia, azonban a 3 rétegű ablak is egyre népszerűbb hazánkban is. Értelemszerűen egy többrétegű ablak az energiahatékonyság szempontjából hatalmas előrelépést jelenthet, hiszen így tovább csökkenthető az ablakon keresztül történő hőveszteség. Összehasonlításképp egy egyrétegű ablak U értéke, azaz hőátbocsájtási tényezője átlagosan 5 W/m2K, kétrétegű esetében 2-3 W/m2K, míg a háromrétegű alumínium ablak ablak hőátbocsájtási tényezője akár az 1,5-1 W/m2K-es értéket is elérheti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egységnyi felületen sokkal kevesebb hőenergiát veszítünk, ha három rétegű üvegezést használunk! Ebből fakadóan a 3 rétegű ablak ár szempontjából persze jobban megterhelő, ám hosszú távon sokkal kifizetődőbb, mint a gyengébb teljesítményű társai.

A 3 rétegű ablak üveglapjai közötti légüres tér is gázzal van feltöltve, ami jelentősen megnöveli az ablak energiahatékonyságát. az üveglapok, azaz síküvegek, között szigetelőként olyan nemesgázokat alkalmaznak, mint például argon, vagy kripton, melyek nagyban megnövelik a termék hőszigetelő képességét. A síküveg belső oldalára lágyfém, úgynevezett Low-E- bevonatot visznek fel. Ez szintén a jobb energiamegtakarítási értékeket célozza. A több nemesgáz-rétegnek azonban hátránya lehet, hogy kevésbé szűrődik be a természetesen fény.

 

háromrétegű ablak árak választás
Háromrétegű ablak kiváló hőszigeteléssel

 

Új ablak vásárlása előtt sajnos sokan figyelmen kívül hagynak egy igen lényeges szempontot a hőáteresztés kapcsán. Azzal mindenki tisztában van, hogy a hőáteresztés szempontjából az ablakok az épület leggyengébb pontjai, itt szökik el a legtöbb fűtési energia, de ennek fordítottjára is gondolni kell. Nyáron a klimatizálás is csak akkor lehet energia-, és költséghatékony, ha megfelelő szigetelése van a falaknak, nyílászáróknak. Amikor a Nap erősen süt, a rosszabb minőségű, egyrétegű, de akár kétrétegű ablakok is könnyen áteresztik a meleg levegőt, ami természetesen a belső terek felmelegedését eredményezi. A modernebb 2 vagy 3 rétegű ablak azonban képes akár több fokkal alacsonyabb hőmérsékletet is garantálni, hiszen az extra üveglap miatt sokkal jobban el tudja nyelni a beáramló hőmennyiséget.

A hőszigetelési paraméterek mellett kifejezetten fontos a hangszigetelési képesség is, főleg a nagyvárosokban, forgalmas utak mentén, ahol a minőségi pihenés csak rendkívül jó hangszigetelés mellett lehetséges. Általánosan elmondható, hogy a 3 rétegű ablak ebben is jobban teljesít, mint a kétrétegű társa, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy az üvegezés önmagában messze nem nyújtja az elvárt teljesítményt, ugyanis ez a profilrendszertől is függ. A lehető legteljesebb hangszigetelés eléréséhez célszerű hanggátló ablakot választani, amelynek kialakítása során különböző vastagságú síküvegeket illesztenek egymás mellé, és speciális hanggátló fóliát használnak az üvegrétegek között.

Érdemes még arról is szót ejteni, hogy a 3 rétegű ablak kevésbé hajlamos a párásodásra, a modern hőtechnikai tulajdonságoknak köszönhetően, emiatt kevésbé tudnak kialakulni hidegpontok. 

 

A háromrétegű ablak esetleges hátrányai

Persze nem lenne teljes a leírás, ha nem említenénk meg a háromrétegű ablak hátrányait. 

A háromrétegű ablak esetében az egységnyi felületre eső üveg súlya is több, mint a kétrétegű változaté, körülbelül négyzetméterenként 30 kg. Ez elég komoly terhelést jelent az ablakszárnyak, főként a vasalatok számára. Ebből a szempontból, ha nagyméretű üvegfelületeket szeretne otthonába, célszerű az alumínium ablak választása szemben például a műanyaggal, mert sokkal stabilabb szerkezetet tudunk ezáltal biztosítani. 

A többletanyag ugyanakkor természetesen nem csak a termék méretében és súlyában mutatkozik meg, hanem az árában is. A 3 rétegű ablak ár tekintetében magasabb kategóriát képvisel, de ez könnyen megérthető, ha megnézzük, hogy több alapanyagot és pontosabb gyártási feltételeket igényel. Jobban megkérik tehát az árát, azonban, ha hosszútávon gondolkodunk, rájöhetünk, hogy mégis jobban megéri ebbe fektetni, mivel a többletköltség egészen hamar megtérül az energiafelhasználás csökkenése révén. Mindazonáltal a hangszigetelő képesség, esztétikus megjelenés szintén kárpótol.

 

Mikor érdemes tehát háromrétegű ablakot választani?

Összegzésként megpróbálunk választ adni a címben is feltett kérdésre, miszerint a háromrétegű üveg ablak mikor a legjobb választás? Nos alapvetően mindig az egyéni preferenciák, kívánságok, elvárások azok amik meghatározzák, hogy mikor milyen terméket szeretne vásárolni valaki, mérlegelni kell a 3 rétegű ablak ár érték arányát is. Ugyanakkor jól látható az is, hogy milyen előnyökkel, vagy épp hátrányokkal jár például egy háromrétegű alumínium ablak. 

Alapvetően már a kétrétegű ablakok is jelentős eredményeket hozhatnak otthona energiaháztartásának a feljavításában, azonban, ha igazán látványos változásokat szeretne elérni, akkor a háromrétegű ablakokat ajánljuk. Utóbbi leginkább a fűtési szezonban váltja be a hozzá fűzött reményeket, hiszen a kiváló szigetelő, hőtartó képességének köszönhetően hatalmas összegeket spórolhat a fűtésszámlán. Mint arról már szó esett, egy 3 rétegű ablak ár szempontjából húzósabb, mint egy kétrétegű ablakszerkezet, azonban így is gyorsan megtérülő befektetésről beszélünk.

Mielőtt bármi mellett letenné a voksát, érdemes jobban körüljárni az ablakválasztás kérdését, és akár szakértők segítségét is kérni. Ha megfelelően választja ki a nyílászárókat és a szigetelést, akkor jelentősen javíthat otthona energiaigényén, sokkal komfortosabb körülmények között töltheti mindennapjait, ráadásul a környezetvédelem érdekében is cselekedhet.

 

MŰANYAG ABLAK KÍNÁLATUNK

 

Alumínium ablak kínálatunk

 

 


Hasonló cikkek

3 23

Modern bejárati ajtó

2023.07.11

A modern bejárati ajtók az elmúlt évtizedekben a lakóházak és egyéb épületek esztétikai elemeivé váltak. Az emberek egyre inkább ráébrednek arra, hogy az ajtó nem csupán egy e...

tovább
Blog 1664263194

Fém bejárati ajtó, elegáns és időtálló

2023.10.12

tovább
DSC00451 Enhanced NR
#nyílászárók #ablakok és ajtók #hőszigetelés #passzív házak #energiatakarékos nyílászárók

Pizzeria Neapolis: Az ízek kivételes otthona – az egyik tökéletes projektünk

2024.01.10

A Neapolis nem csupán egy pizzéria, hanem az ízek izgalmas kalandja, melyet együtt fedezhetünk fel minden falatban. Étlapjuk annyira változatos, mint az általunk kínált színvá...

tovább
Facebook Instagram Google map Email Phone

Realtherm k.f.t. kérelmezi az Ön beleegyezését az alábbiakban részletezett célokra:

Az Ön és eszközének személyes adatai (ún. süti adatok - például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat) kezelünk az alábbiakban részletezett célokra. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink ilyen célú adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatja a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.

Technikai sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal működését. Anonymizált információkat tartalmaznak.

Analitikai sütik

Szolgáltatásaink javítására szolgál. Google Analytics anonym információkat gyűjt az Ön által látogatott oldalakon