menü bezár
vissza a listaoldalra

Szabvány ablak méretek

2023. okt.. 12
Blog 1661415149

A nyílászárók ma már nem csupán fő funkciójukat tekintve töltenek be meghatározó szerepet egy-egy épület szerkezetében, hanem megjelenésükkel, formavilágukkal és egyediségükkel is hozzátesznek az összképhez. Napjaink építészeti trendjeiben az ablakok ennek jegyében az épület dekorációjaként jelennek meg és nagyban hozzájárulnak a külső, valamint a belső arculathoz egyaránt. Az igényes lakástervezés így bárki számára elérhető attól függetlenül, hogy egyedi kialakítású vagy épp szabvány ablakokról beszélünk. A következő sorokban utóbbiakról olvashat részletesebben. 

 

Egyedi és szabvány méretű ablakok a Realtherm Kft. kínálatában


A Realtherm Kft. Magyarország egyik vezető nyílászárók forgalmazásával és gyártásával foglalkozó vállalata. Nem véletlenül, hiszen névjegyünk garancia a minőségi, strapabíró, biztonságos és esztétikus ablakokra, illetve ajtókra. Számunkra ügyfeleink elégedettsége mindennél fontosabb, így folyamatosan törekszünk az innovációra és az új lehetőségek megtalálására. 

 

Bizton állíthatjuk, hogy termékeink között bárki megtalálhatja a számára ideális nyílászárókat, hiszen meglehetősen széles termékpalettával rendelkezünk, melyet online katalógusunkban részletesen is szemügyre vehet. A Realtherm Kft.-nél minden egyes nyílászárónk egyedi méretben, egyedi vevői igényre, egyedi műszaki tartalommal készül.

 

Amennyiben kérdése van hozzánk, bővebben szeretne informálódni, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, szakkereskedői partnereink készségesen állnak rendelkezésére! Emellett akár kérhet ajánlatot is weboldalunkon keresztül

 

KAPCSOLATFELVÉTEL

 

Piacvezető ablakprofilok

A standard ablak méretek témánál maradva a Realhterm három műanyag ablakprofillal dolgozik. Ezek a Deceuninck Optimum és Elegant, illetve a Rehau Synego profilok. A felsorolt márkák mindegyike egyedülálló minőséget képvisel a műanyag ablakok világában, hiszen elsősorban kiváló hő-, és hangszigetelő képességgel bírnak, másrészt a megjelenés és formavilág terén is tudnak újat mutatni. Az ablak gyártás új generációját jelentik. 

 

Szabvány ablak méretek, és amit erről tudni érdemes


A szabvány ablak méretek több előnnyel és hátránnyal is bírnak, azonban kétségtelenül hasznosak, hiszen egyrészt leegyszerűsítik az ablak gyártás folyamatát, lehetővé válik a sorozatgyártás és a megnövekedett igények folyamatos kielégítése. Másrészt ez az építkezéseket, lakásfelújításokat is megkönnyíti a tervezőasztaltól a kivitelezésig. A standard ablak méretek révén pontosan lehet tudni, hogy milyen ablakokat kell rendelni, mekkora helyet kell ezeknek kialakítani az építkezés során. Persze ez nem jelenti azt, hogy az egyedi igényeknek megfelelően ne lehetne sajátos formájú, vagy méretű ablakokat vásárolni. 

A megrendelés előtt fontos, hogy precízen, akár többször is felmérjük azt a falnyílást amelybe a nyílászáró kerülni fog. Ha új építésű házról van szó és minden a tervrajzoknak megfelelően haladt, akkor már eleve olyan falnyílás áll rendelkezésre, ahová a szabvány ablak méretek passzolnak. Ugyanakkor idősebb épületek, lakóházak esetében gyakran előfordul, hogy csak a felújítás során derül ki, hogy a falnyíláshoz nem passzol egyetlen standard méretű ablak sem. Nem kell ilyenkor sem pánikba esni természetesen van megoldás, ugyanis egyedi méretre szabott ablakokat is rendelhetünk. Erről még részletesebben is szót ejtünk. 

Sokan élnek olyan megoldással, hogy pontatlan felmérésből kifolyólag, ha túl kicsi lett az ablak mérete, akkor az optimálisnál nagyobb beépítési hézag mellett döntenek, ami azonban mechanikai szilárdsági és hőszigetelési problémát is okozhat. Ellenkező esetben, amennyiben az ablak méretei nagyobbak a szükségesnél, akkor a beépítési hézag lecsökken, ami megnehezíti a pontos beállítást. Legrosszabb esetben az is előfordulhat, hogy az ablak beépítése csak a falnyílás utólagos kivésésével, vagy egyáltalán nem lehetséges. A falnyílás pontos és szakszerű felmérésével rengeteg pénzt spórolhatunk. Érdemes akár szakemberek segítségét is kérni ennek érdekében. 

 

szabvány méretű ablakok beépítése
A pontos mérések elengedhetetlenek új ablak vásárlása előtt

 

Műanyag ablak méretek meghatározása

A falnyílás lemérése után kapott adatok csupán irányadóak, mondhatni nyers számok, ez mindössze a falnyílás szélességét, magasságát, mélységét adja meg, és a tervrajzokon is ezeket az értékeket szokták jelölni. Mindazonáltal a valóságban a kialakított falnyílásnak különféle alakhibái vannak, ezért a nyílászáró méretének meghatározásakor ezt is figyelembe kell venni.

Annak érdekében, hogy minél pontosabb méréseket tudjunk végezni és lássuk milyen szabvány ablak méretek lesznek szükségesek, minden irányba kétszer-háromszor el kell végezni a számításokat. A falnyílást átlósan is le kell mérni, mert ebből derülhet fény arra, hogy az esetleg nem derékszögű. Minden esetben az irányonként kapott legkisebb méret lesz a kiindulópont a standard ablak méretek meghatározásához. Ha markáns különbségeket tapasztalunk, vagy kiderül, hogy a fal és a falnyílás nem zár be derékszöget, az ablak beépítése előtt mindenképp szükséges kőművesmunkával amennyire csak lehet, helyrehozni az említett problémás részeket. Ezek után a leendő ablakok paramétereit úgy tudjuk meghatározni, hogy a falnyílás méretéből körben egy-egy centimétert levonunk, mert ezt fogja kitölteni a poliuretán hab.

Érdemes a leírtakat szem előtt tartani, ugyanis az teljesen felesleges, hogy egyszerűen csak lemérjük a nyíló ablakszárnyakat, hiszen abból lehetetlen kiszámítani, hogy mekkora beépítési méretekben kell gondolkodni. Ugyanakkor például egy öregebb, felújításra szoruló épületben a régi fa ablak méretek már jó kiindulási pontként szolgálhatnak. Noha ezek körbe vannak burkolva és a tok széleit vakolat vagy takaróléc fedi, a cserére szoruló ablakok körül megbontható a burkolatot a pontos mérések érdekében. 

Abban az esetben, ha még nincs meg a falszerkezeten a végleges szigetelő réteg, akkor a szigetelés vastagságával is számolni kell. Ezen túl figyelmet kell fordítani továbbá arra is, hogy az árnyékolók, például redőny, tokja és lefutói befolyásolják a toktoldók, és akár az ablak méretét is.

 

Standard ablak méretek

Minekután már tudjuk, hogyan kell a leendő ablak méretét meghatározni, nézzük meg kicsit konkrétabban, hogy melyek a leggyakrabban alkalmazott szabvány ablak méretek.

Az ablak szabvány méretek elterjedését az előző század közepén a társasházak megjelenése idézte elő, hiszen így sokkal költséghatékonyabbá és gyorsabbá váltak az építkezések. A szabvány ablak méretek továbbra is használatosak és gyakori szereplői az építkezéseknek. Manapság egyszárnyú bukó-nyíló ablakoknál a leggyakrabban alkalmazott szabvány ablak méretek az alábbiak: 

 

 • 60×60 cm
 • 60×90 cm
 • 60×120 cm
 • 90×120 cm
 • 120×90 cm
 • 90×150 cm
 • 100×100 cm
 • 120×150 cm. 

 

Kétszárnyú standard műanyag ablak méretek: 

 

 • 120×120 cm
 • 120×150 cm
 • 150×120 cm
 • 150×150 cm
 • 180×150 cm. 

 

A méreteknél az első érték jelenti, hogy milyen széles az adott ablak beépítési mérete, a második pedig, hogy milyen magas. Fontos, hogy a megadott méretek nem az ablak nyíló szárnyaira vonatkoznak, hanem a beépítési méretre, azaz a tok külső méreteit határozzák meg.

Természetesen a felsorolt paraméterek csupán a leggyakrabban alkalmazott standard ablak méretek, ezeken kívül más variációk is elérhetők, illetve az új gyártási technológia az egyedi méretezést is lehetővé teszi. Az egyedi műanyag ablak méretek árak szempontjából nálunk nem drágábbak, mi ugyanannyiért gyártunk egy 120x120-ast, mint egy 119x118-ast. 

 

Egyedi műanyag ablak méretek

Az ablak szabvány méretek meglehetősen megkötik az építészek, mérnökök kezét, nem hagynak teret a kreativitásnak és az egyedülálló, különleges elképzelések megvalósításának, ezért sok esetben nem is használhatóak. Ezt a problémát az egyedi ablak méretekkel, illetve formákkal könnyen orvosolni lehet, hiszen a nyílászárógyártásban alkalmazott CNC technológia lehetővé teszi a milliméter pontosággal történő gyártást is 30×30 cm-től (fix) egészen 240×240 cm-es tartományban, de természetesen ez is változhat.

A szabványosított ablakokkal is lehet azonban ügyesen bánni, egy kis kreativitással ezekből is nagyon ötletes, mutatós arculatot lehet varázsolni. Ennek egyik legfőbb eszköze, hogy az eltérő helyiségeket, funkciójuknak megfelelően különböző méretű, vagy formájú ablakokkal látjuk el. Gyakori például a kerek ablakok használata kamrában, fürdőszobában, wc-ben, hiszen ezekben a helyiségekben elég csupán egy kisebb méretű nyílászáró. A standard ablak méretek ezekben a helyiségekben 60×60 cm körül vannak, ami már teljesen megfelelő lehet, míg a hálószobában már érdemesebb nagyobb, legalább 90×120 nagyságú nyílászárókat választani. A legnagyobb méretű ablakot általában a nappali falán célszerű elhelyezni, ha az épület méretei engedik, legalább 150x150 cm méretű nyílászáró mellett tegyük le a voksunkat. Az ablakok méretével játszva nem csak szebbé tehetjük otthonunkat, de akár rengeteget is spórolhatunk, ha igyekszünk minél több természetes fényt beengedni. A nagyobb műanyag ablak méretek árak tekintetében is hamar megtérülnek ezáltal. 

Persze mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a méret és a megjelenés korántsem minden. Nem szabad megfeledkezni az ablakok elsődleges funkciójáról, azaz a hő-, és hangszigetelő képességről sem. 

 

Ha segítségre lenne szüksége, vagy érdeklik a konkrét árak, keresse szakkereskedő partnereinket!

 

KAPCSOLATFELVÉTEL

 


Hasonló cikkek

Blog 1639585293

Akadálymentes bejárati ajtók

2023.10.12

tovább
Blog 1525342681

Időtálló megoldás pénztárcabarát kivitelben: bemutatkoznak az Optimum műanyag bejárati ajtók

2023.10.12

tovább
Blog 1625055757

Hőszigetelt bejárati ajtó, hogyan válasszunk?

2023.10.12

tovább
Facebook Instagram Google map Email Phone

Realtherm k.f.t. kérelmezi az Ön beleegyezését az alábbiakban részletezett célokra:

Az Ön és eszközének személyes adatai (ún. süti adatok - például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat) kezelünk az alábbiakban részletezett célokra. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink ilyen célú adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva elutasíthatja a hozzájárulást, vagy a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.

Technikai sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal működését. Anonymizált információkat tartalmaznak.

Analitikai sütik

Szolgáltatásaink javítására szolgál. Google Analytics anonym információkat gyűjt az Ön által látogatott oldalakon